Tangoduiken


 
De bakermat van het tangoduiken ligt op Malta. Zoals waterpolo de nationale sport van dit Mediterrane eiland is, zo is scuba-tango (engels) de lokale tango-variant en zeer populair bij de oudere jeugd. De sport wordt enerzijds beoefend door scuba-duikers, die hun liefhebberij weer een extra dimensie willen geven, dit kan bijvoorbeeld via de internationaal goedgekeurde PADI-opleidingen. Anderzijds zijn het tangoliefhebbers, die al overal hebben gedanst en nu hun territorium willen uitbreiden tot onder de waterspiegel.
De interactie tussen de dansbuddies (partners bij het tangoduiken heten buddies) wordt aangevuld met de ongerepte flora en fauna, die bewonderd, maar vooral gerespecteerd wordt.
Ideale dansvloeren zijn vlakke zandbodems, die zich tussen rots- en koraalformaties bevinden. Grof zand is het meest geschikt, omdat dit nauwlijks opdwarrelt. Modderige bodems zijn niet geschikt.

In het oog springende verschillen met de 'gewone' tango zijn de beperkte bewegingsvrijheid door de uitrusting en de weerstand van het water (een lekker rappe milonga kan je wel vergeten). Verder de beperkte luchtvoorraad van de dansbuddies en de gebaren, die de gesproken taal vervangen.
 


alles okay? / alles okay!
uitrusting
De vinnen lijken in eerste instantie de voetbewegingen te beperken, maar bij een juiste danshouding is er ruimte genoeg tussen de voeten. Populair zijn twee houdingen: die waarbij de volger beide vinnen op die van de leider plaats en die waarbij het om-en-om is. Het leiden wordt bemoeilijkt door de vertraging van het water en vanwege de fles op de rug van de volger. Een goede leider weet zich hieraan aan te passen en er zijn voordeel mee te doen. Een groot voordeel ten opzichte van het gewone duiken is, dat de buddies zeer dicht bij elkaar zijn, zodat in noodgevallen hulp altijd dichtbij is.


(nee, ik bedoelde daar)
een Ochootje


duiken / zwemmen
luchtvoorraad
Gebrek aan frisse lucht is geen onbekend verschijnsel tijdens salons, maar een beperkte luchtvoorraad en decompressie-verschijnselen beperken de tijd die dansbuddies onder water hebben tot zošn 40 minuten. Tussen elk nummer controleren beiden hun luchtvoorraad op de drukmeter.


tango!


leiden en volgen oftewel:
naar de dansbodem!
gebaren
De tango heeft geen woorden nodig, maar tussendoor zijn enkele gebaren handig voor de communicatie onderwater. Naast de bekende duikgebaren zijn er speciale tangoduik-gebaren ontstaan, waarvan hierbij enkele afbeeldingen uit de PADI-cursusboeken.

muziek
Een goede weergave van muziek onderwater vereist aparte audio-aparatuur. Speciaal voor live-muziek zijn er aangepaste bandoneons, waar geen lucht, maar water door stroomt.


scuba-tango-deejay: een vak apart!

verder
Ik hoop hiermee wat duidelijkheid te hebben geschapen in de duistere wereld van het tangoduiken.

Meer weten over tangoduiken:
- Serious fun! Het boek van Maltašs tangoduik-maestro Vince Milton
- De PADI-cursusboeken voor de drie tangoduik-niveaus


Elzo Quete

index