Rivero revisited

door Fred de Vries, 16 mei 2006


Omdat de meesten van jullie zo wijs zijn om tango-nl niet meer te volgen, maar ik hier niet kan verzwijgen dat ik de naam van onze quizmaster M. heb gebruikt, kopieer ik hier mijn zojuist aldaar geposte eruptie:

*************************

Dit is geen aankondiging van een workshop/salon/optreden o.i.d. Dus om ongenoegen te voorkomen kunt u dit mailtje beter direct deleten.

Oké, dan moet je het zelf maar weten!

Begin februari heb ik me weer eens de vermakelijke woede van een paar tango-n(u)l-lezers op de hals gehaald door de persoonlijke mening die ik op dit forum ietwat publieker maakte.

Het betrof een zaterdagsalon eind januari in de Amsterdamse Academia de Tango met een optreden van een kwartet plus zanger. Vooral mijn zoals gewoonlijk ondiplomatiek verwoorde hevige kritiek op de performance van de zanger, José Rivero, was tegen het zere been van een paar lezers (onder wie een samensteller van een tangoagenda op internet, die niet bij het optreden aanwezig was geweest, maar als mijn persoonlijke Pavlovhondje hier altijd automatisch begint te keffen; zijn naam zal ik niet noemen, maar naar ik gisteren vernam woont hij exact 10 deuren verder dan Rivero). Die kritiek zou ik overigens voor mij hebben gehouden, ware het niet dat hier uit de koker van de organisatie een mail verscheen waarmee men vanwege dat optreden een veder in eigen achterste meende te moeten planten.

Waarom kom ik hier nu weer op terug?

Welnu, gisteren mocht Rivero bij de salon van Tango Dorado in Den Haag TWEE nummers komen zingen, ter aanvulling op vaste zanger Javier Prada.
En wat bleek tot mijn blijde verrassing: hij kan wel degelijk goed zingen! Hij hield geen verhalen over de essentie en de geschiedenis en weet-ik-wat van de tango. Nee, hij zong, en hoe! Hij zong met de rookstem van Goyeneche, dus helemaal niet verkeerd (en als Argentijn heeft hij natuurlijk een betere uitspraak dan de Braziliaan Prada die overigens wel een fabelachtig geschoolde tenor is). Dat wilde ik even melden. Maar... dat is lang niet het hele verhaal!

Rivero was wellicht nooit ter plaatse aangekomen, indien mijn geliefde en ik hem niet tegen het lijf waren gelopen voor de deur van LANGE Voorhout 3, het adres waar volgens de diverse op internet en in druk verschenen pracht-agenda's (en zelfs volgens de door Tango Dorado zelf verspreide info) de salon zou plaatsvinden. Wisten wij als cultuurbarbaren veel? Moeten we dan ook nog weten dat de Schouwburg aan de KORTE Voorhout 3 zit?

Goed, gedrieën kwamen we alsnog waar we wezen wilden. En zo raakten we in gesprek.
Wat tekende deze freelance journalist op uit de mond van Rivero, nadat ik hem ronduit en even ondiplomatiek als altijd had verteld dat ik zijn performance bij de Academia waardeloos had gevonden en dat ook hier had gemeld? Hij grijnsde breed toen hij verklaarde dat het ook waardeloos WAS (FATAL!!). Wat blijkt? Als vriendendienst was hij werkelijk te elfder ure ingevallen voor een zieke collega (Prada, geloof ik), had amper een half uur wat door kunnen nemen met pianist Wim Warman en werd vervolgens tijdens het optreden geteisterd door het geďmproviseer van met name Mark Wyman. Van de zenuwen was hij toen maar een beetje gaan ouwehoeren tegen het handjevol publiek. Ja, hij gaf het grif toe, het was gewoon shit geweest, hij had het nooit moeten doen.

Grappig om dan weer eens terug te lezen wat een van de in hun paal gezaagde luitjes hier begin februari mokte:

"Tijdens het optreden van Rivero waren diverse mensen aanwezig die hele goede oren hebben en een fijne smaakzin. Zij waren 't onomwonden eens omtrent die geweldige zanger..."

Ja, ik had een heel leuke avond (mede door de wijn en Mirella, of eigenlijk de combinatie). Het grootste gedeelte van de tangoscene schitterde door afwezigheid, dus dat was wel zo rustig.
Tango Dorado was al Neerlands absolute top, maar... ze speelden alweer beter! Volgende maand hebben jullie weer een kans, maar let op: de Koninklijke Schouwburg staat aan het (of de?) KORTE Voorhout, ze beginnen ECHT om 8 uur te spelen en tegen half 12 is het einde verhaal. Maar wel degelijk de 15 euro waard.

Gegroet, Fred