Sombras veroveren Jamaica

<bgsound SRC="reggae5.mid" HEIGHT="16" WIDTH="285" LOOP="1">


Mirella, 17 december 2004

Ik ben voor het ongeluk geboren. Iedere keer als het leven mij toelacht, loopt dat vanzelf uit op huilen. Echt, het zit sommige mensen nooit mee en ik ben daar een van.

Vorige week was ik een gelukkig mens. Het grijze weer was om te huilen, maar mijn gemoed was bestand tegen zulk soort grove aantasting van het humeur. Voor mij mocht het voor altijd grijs, grauw en koud weer zijn, ik was tenslotte een rijk mens. En een rijk mens ziet altijd de zon achter de wolken schijnen.

Vorige week kreeg ik bericht dat ik weldra 18,5 miljoen dollar op mijn rekening zou krijgen. Een ver familielid was overleden, inclusief zijn directe nazaten, zodat ik als verre nicht zijn hele bezit zou erven.
Nu wist ik wel dat ik her en der over de wereld familieleden had, maar dat zij zo goed geboerd hadden was een complete verrassing! En dat ik in Nederland dat allemaal zou erven, was ook een complete verrassing, maar eigenlijk had ik dit ook wel verdiend. Je moet er soms een leven op wachten, maar op een dag word je beloond voor je goede daden. Niet dat ik deze al reeds op mijn conto kan schrijven, maar met 18,5 miljoen dollar zou ik al een eind op weg komen.

Dus jullie begrijpen dat ik de hele week liep te fantaseren wat ik allemaal met dat geld zou doen. Ik zou eerst natuurlijk een groot tangofeest geven, of beter, ik zou een tangofestival van een hele week organiseren waar iedereen gratis in kan!
Ik zou Color Tango programmeren en Orquesta Tipica Fernadez Fierro! En ik zou nog wat goede orkesten programmeren die ik nooit live gezien heb, maar nu weleens een keer live wil zien en horen! En vooruit, speciaal voor Karin zou ik Narcotango ook programmeren. Wat geeft het, het is toch feest.
Ik zou allerhande jonge en oude maestros laten optreden, alle tangofilms zullen continu te zien zijn, heerlijk gratis eten en drinken, ik zou ik zou... Ja, wat zouden jullie doen om het tangofestival van je leven te vullen?

De procureur die mij dit goede nieuws meldde, vroeg mijn bankrekeningnummer zodat hij het bedrag kon storten. Hij vroeg echter wel 60% van het hele bedrag als onkosten en dat vond ik wel wat veel. Ik schreef hem terug dat hij 10% kon krijgen, waarop hij weer terug schreef dat hij genoegen nam met 50%!, zodat ik hem dan maar 20% aanbood en geen cent meer!
Verder ga ik echt niet! Straks blijft er niks meer over voor het tangofestival!

Het is wel een hele klus om dat geld binnen te krijgen. Omslachtig ook eigenlijk. Gedoe met de Bank of Africa Benin, dan moet er iets moeilijks in Japan gebeuren, en verder ben ik de draad in de procedure al helemaal kwijt.
Daar ben ik gewoon niet zo goed in, in dat administratieve. Dan haak ik af. Dat verklaart dat ik wellicht ook wel nooit rijk zal worden.
Welbeschouwd is rijk van binnen zijn, het enige dat voor me weggelegd is.
Nee, het zit sommige mensen echt nooit mee.

Mirel

________________________________________________________________

Mirella, 18 december 2004

Carolina:
> dames, wij zijn inderdaad een klasse apart. de alasombra's!
> als twee van ons bandoneon en ukelele leren spelen, kunnen we er
> zelfs een muzikaal tango-cuartitotje van maken (mirella, ana,
> carolina en karina alasombra, met marjon als manager) en heel beroemd
> en rijk worden.
> heb je nog wat achter de hand miep, voor t geval die notaris er
> alsnog met al je centen vandoor gaat.

Nou dat wordt nog een hele kluif. Ik zit momenteel in een zware onderhandeling over zijn percentage. Hij zegt dat deze transactie door hem is 'masterminded' zodat hij minstens 50% van mijn erfenis wil. Maar ik geef hem nog een kans, hij krijgt 20% of anders houd ik het allemaal zelf!

Carolina, hoeveel heb jij nodig voor ons tango-cuartitotje? Dat festival wordt trouwens ook alsmaar duurder! Karin wil het nu weer het liefste in een warm land laten plaatsvinden, dus er komen flink veel reiskosten bij.
Ik heb inmiddels van andere tangueros ook voorstellen voor het festival gekregen die de kosten nogal doen opjagen. Maar als je de ene Sombra voortrekt, dan moeten de anderen ook, het is niet anders.
Tangomama komt alleen als er op het festival een wijnproeverij is alwaar zij de hele week ongestoord kan proeven, deze wens kan gelukkig makkelijk gecombineerd worden met het slijten van Fred's overheerlijke wijnen, het is leven is nu toch helemaal dolce; Carolina wil graag een centraal podium voor ons tango-cuartitotje (premiere!); Jan Dirk wil het orkest Silencio geprogrammeerd hebben, het is te hopen dat daar wel geluid uit komt ja!; Dorus wil graag een warme wegzinklounge waar onderonsjes kunnen plaatsvinden, met haar; Willem wil volgers die niet deugen, waar haal je die zo gauw vandaan?; wat zou Marion willen?; ik wil een karaoke-zaaltje zodat tangueros naar behoren kunnen meezingen met de grootste tangozangers der aarde; en een tangofestival zonder poezie is geen tangofestival, dus er moet tevens een ruimte komen waar tangopoezie voorgedragen wordt en waar men eventueel tangosmoezen op bestelling kan lenen, leuk voor Ernesto; er moet een ruimte zijn waar de meest fantasievolle, frivole, geile dansschoentjes uit Argentinie aangeschaft kunnen worden; een ruimte waar je verzoeknummers kunt aanvragen; een ruimte waar je liefde kunt kopen, een ruimte waar je weemoedig kunt wenen, een ruimte waar je heimwee kunt cultiveren (we zitten tenslotte ver van huis!), een ruimte waar we naar hartelust kunnen wegdromen...

Ja, het wordt een echt tangofestival om nooit te vergeten. Heeft iemand nog een briljant idee hoe ik die procureur kan plukken?

Mirel

________________________________________________________________

Caroline, 18 december 2004

simpel. de amerikaanse golddigger-methode: geef poeslief toe, gun m zn 50 procent, verleid m, trouw met m en als-ie echt ondraaglijk wordt laat je m door je minnaar vermoorden.

voor deze tip wil ik slechts 20 procent op no cure, no pay basis.
koopje, toch?

carolina

________________________________________________________________

Udo, 19 december 2004

Eh... Mirella, niet om zwart te kijken, maarr.. is dat familielid wel reŽel? Ik ben ook wel eens aangeschreven, door een Nigeriaan. Ik had veel geŽrfd, en of ik eerst de kosten maar even wilde overmaken...

Udo

________________________________________________________________

Mirella, 19 december 2004

Jaap
> Komt er eindelijk 's op een tangoforum een instrument aan bod waar ik
> vroeger iedereen mee plat kreeg, lijk ik niet mee te mogen doen omdat
> ik geen vrouw ben.....

Nee, maar je mag wel mee als geluidsman, die zullen we hard nodig hebben. Is dat geen mooi aanbod?

> Mirella, grijp in, dit riekt naar discriminatie!

Nee hoor, dit is gewoon een kwestie van talent. Ana is nou eenmaal beter dan jij op de ukelele, Caroline en Karin zijn nou eenmaal onverslaanbaar op het kerkorgel dus ook op de bandoneón, ik zing vanzelf de glazen glanzend schoon zoals ik gewoon ben.
Er is echt geen plek voor jou op het podium, echt niet.

> Zou wel een nieuwe rage kunnen worden; hoelahoelatango..........

Hoelahoelatango?! Toch niet de nieuwste ontwikkeling op tangogebied he? Dat trek ik niet!

Mirella

________________________________________________________________

tangomama, 20 december 2004

Theo(dorus):
>[...] Was begonnen aan een lekker cynisch en
>depri stukje over bovengenoemde
>verschijnsel maar begon daar zelf zo depri van te
>worden dat ik moest stoppen.
>Ben dus wel toe aan het alasombra uitstapje
>naar een tropisch oord, dank zij de
>erfenis van Mirella.

Ja, ik ga ook mee. Ik heb de ukelele weer uit de kast gepakt en ben enthousiast aan het oefenen en heb ook al ideetjes omtrent onze damesoutfit. Als iedereen nu even de maten doorgeeft, dan snijd ik de patronen.

tangomama

________________________________________________________________

Mirella, 21 december 2004

Wow, dat zie ik helemaal zitten! Krijg ik dan ook zulke borsten op maat?

(En liggen daar nou handboeien in het zand? Wie wordt er dan in de boeien geslagen? Daar ben ik niks niet gerust op.)

Miep

________________________________________________________________

Theodorus, 21 december 2004

Zal voor de wijnproeverij een paar flessen eigengemaakte wijn meenemen. Bijzonder aan deze nederlandse wijn is dat de druiven geperst zijn door de bevallige voeten van een tanguera, die een tango gedanst heeft in het vat met druiven. Dus dat zal een speciaal wijntje worden.
Als er in het tropische oord een videorecorder en tv aanwezig is zal ik nog videoband meenemen waarop ik dansend te zien ben. ben gister gefilmd en heb toen mijn best gedaan om een echte macho na te doen dus dat ziet er waarschijnlijk wel komisch uit.
En als de aanwezigen het dansen niet kunnen laten dan wil tangomama misschien wel een workshop tangozwemmen verzorgen.

Theo(dorus)

________________________________________________________________

Mirella, 23 december 2004

Ik heb de zaak rond, er staat 18,5 miljoen dollar op mijn bankrekeningnummer, min 20% voor de procureur, want hem helemaal zonder duit afpoeieren kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Hij komt tenslotte uit Afrika.

De bestemming is ook al gevonden, Karin wou per se naar Jamaica, dus het festival vindt plaats op Jamaica! Ik heb Anton er al ter inspectie naartoe gestuurd, hij moet een geschikt zalencomplex vinden waar dit alles plaats kan vinden. Hij zal ons persoonlijk op de hoogte houden!
Alle dames hebben trouwens hun maten aan Ana doorgegeven, die is nu druk op de naaimachien onze outfit aan het naaien. Helemaal gerust ben ik er niet op, de kans is groot dat zij ons kleedt in niemendalletjes.
Ja, iedereen is al druk doende. Fred schreef dat ie de humbug te lage landen wil ontwijken door naar Hamburg te gaan, maar dat is een van zijn afleidings-manoeuvres. Hij is alvast met Annegret naar Jamaica vertrokken met zijn wijntjes, zodat die daar langdurig kunnen chambreren.
Alleen Jaap zit nog wat te mekkeren, daar gaan we nog last mee krijgen, wat ik je brom. Jaap was liever naar Jutland gegaan (Jutland? Wat moet je nou in Jutland?!), maar hij heeft zich er uiteindelijk maar bij neergelegd dat het Jamaica wordt. Zoals ik al eerder schreef, Jaap wordt de geluidsman, dat kunnen we met een gerust hart aan hem overlaten. Caroline is hem al aan het instrueren hoe hij sommige instrumenten van ons tango-cuartitotje wel en niet moet versterken.
Moet ons tango-cuartitotje trouwens niet een pakkende naam hebben? Zou Caroline zich daar nog eens over willen buigen?

Nu ga ik eerst maar eens een programma van het festival opstellen, anders loopt alles nog in het honderd. Ga allemaal maar jullie koffertjes pakken!

Mirel

________________________________________________________________

Anton, 23 december 2004

Ik was ook liever naar Jutland gegaan. jamaica is wel een mooi eiland maar je moet wel de halve wereld voor over.
Heb een motor gehuurd en ben nu het hele eiland aan het ontdekken. Veel grote gebouwen die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Zit er nog een ontwikkelingstintje aan het festival ofzo?

Port Royal stond ooit bekend als de meest verderfelijke stad ter wereld, is dat niets? een thuishaven van kapers en piraten.
Een aardbeving deed de stad rond 1700 in zee verdwijnen (onderwatertango?) maar bij opgravingen waren opvallend veel gebouwen nog helemaal intact.

So, Port Royal, it will be.

ook goeie stuf hier.

Mazzels
Anton

________________________________________________________________

Caroline, 23 december 2004

Mirella:
> Moet ons tango-cuartitotje trouwens niet een pakkende naam hebben?
> Zou Caroline zich daar nog eens over willen buigen?

*zucht*
daar begon het toch allemaal mee: de alasombra's natuurlijk! las alasombras!
of desnoods de alasombra-sisters, als je nostalgisch wil doen, maar dat is weer minder tango en las hermanas alasombra, dat klinkt weer niet zo.
berry & ik geven op t feest een workshop reggaetango voor stufrokers. die duurt drie uur maar je komt nauwelijks van je plaats dus dat valt best mee.

caroline

________________________________________________________________

Willem, 23 december 2004

> Oh oh Ernesto begint alvast te tobben... gaat alvast
> een vette smoes verzinnen om niet mee te hoeven. Sorry,
> maar je bent onmisbaar als klankbord!
> Bovendien zit je al in het vliegtuig. Naast Carolien en Willem.

Jamaar, Ik durf helemaal niet in een vliegtuig!
Ik zit gewoon thuis op de bank hoor. En daar krijg je mij echt niet vanaf om in een vliegtuig te gaan zitten.

> Uitstekend idee! Wat stelt een tangofestival voor zonder palen?
> Helemaal niks toch! Dit lijkt mij trouwens een leuk klusje voor
> Willem, hij is de klusjesman van het festival. Hij timmert ook
> de bar in elkaar,

Mijn reputatie snelt mij vooruit. Ik timmer nooit een bar in elkaar, dat vind ik zonde. Ik hang aan de bar, da's heel wat anders.

Willem

________________________________________________________________
tangomama

________________________________________________________________

Jaap, 24 december 2004

Ja hoor 's, nu moet ik toch even zeiken. Ik heb me de hele week het schompes gewerkt om geschikte geluidsapparatuur te verzamelen. Met o.a. onopvallende maar kostbare zendermicrofoontjes voor op jullie beeldige hoofdjes, omdat gewone clipmikes in jullie geplande outfit nu eenmaal nergens aan vast te klemmen zijn zonder de emotionele impact van het optreden ingrijpend te beÔnvloeden. En nu zit ik hier met mijn koffers vol kostbaarheden en hoor ik dat jullie act gewijzigd is. 't Is dat je niet op een paar centen hoeft te kijken, Miep, maar 't had me wel een hoop tijd gescheeld als ik dat eerder wist.
Bovendien vind ik dat je wat gemakkelijk de artistieke meerwaarde van de oorspronkelijk geplande outfit wegwuift. Dat is je binnenkomer, het onontbeerlijke voorspel voor het hoogtepunt. Want om op een podium echt indruk te maken moet je sowieso al tot een soort geestelijke naaktheid bereid zijn. En als jullie echt willen waarmaken wat je beloofd had, een performance die ons even de rest van de wereld doet vergeten, dan zingen jullie de ziel uit je lijf. Daar gaat het ons om.

Udo:
>>Okee... 't is een end vliegen...maar dan barst 't feest
>>los...Heerlijk.. je laat 't aanhangend Hollandse klimaat met al zijn
>>koelgegroeide algen achter je en gaat de happy chance genieten.

>Kijk Udo is al helemaal in de stemming! Caroline, Ernesto en Willem
>zijn zojuist gearriveerd in Jamaica en liggen nu op het strand hun
>jetlag uit te snurken. Willem heeft nog wat moeite zijn angstdromen om
>te vliegen te stoppen (Caroline's parfum is misschien wat te heftig
>voor hem? Zoveel feminimiteit is natuurlijk ook angstaanjagend), maar
>zal later op de dag aan de bar beginnen. Hij heeft zich er bij
>neergelegd dat de dingen soms gaan zoals ze gaan en dat hij zich maar
>moet overgeven.
>Ana is er ook al en helpt Fred zijn wijntjes uit te stallen. Zij moet
>tevens voorproeven of ze lang genoeg gechambreerd zijn. Zij kan dat
>als de beste. Uitspugen doet ze niet aan, dat vindt ze zonde, dus de
>kans is groot dat haar creativiteit nog groter wordt dan we kunnen
>voorzien. Oef, ik ben blij dat ze onze jurken al genaaid heeft. De
>rest van de sombra's komen later op de dag. Dan moet er wel geoefend
>worden, he! Er komen nogal wat optredens, het kan niet zo zijn dat wij
>maar wat doen!

Nee, daar reken ik op. Ik kom vanmiddag naar jullie toe. Eigenlijk had ik vanmorgen al de spullen willen installeren, maar ik ben vannacht op het vliegveld gebleven. Toen ik gisteren door de douane wilde, bleken ze nogal moeilijk te doen over de inklaring van de apparatuur. Elk onderdeeltje werd nauwkeurig en tergend langzaam bekeken, alsof het from outer space kwam. En alles opschrijven op formulieren die per stuk uit een krakkemikkige stencilmachine kwamen. De baas van het spul kwam af en toe naar me toe om me gerust te stellen dat ze er alles aan deden om te zorgen dat de inklaringsaanvraag bij het Ministerie van Economische Zaken zo snel mogelijk verstuurd zou worden, maar ja, zo vlak voor de feestdagen... begrijpt u?... Het was duidelijk dat er wat geschoven moest worden, maar ja, Mirel, je weet dat ik onomkoopbaar ben. Bovendien ga jij over het geld, maar ik kon je nergens bereiken, jij was natuurlijk ook al naar het strand. Om kort te gaan, de spullen moesten vannacht in de douaneloods blijven. En omdat ik al die begerige blikken had gezien heb ik heel ferm gezegd dat ik niet zonder zou vertrekken. En het stoere resultaat was dat ik tussen mijn eigen koffers heb geslapen. Ben dus een beetje gebroken, maar ik denk wel dat ik het red bij de repetitie zometeen. Verder was het niet alleen maar kommer en kwel, vannacht. De douanerita die hier als nachtwaakster was had wel 's van tango gehoord, maar het zelf nog nooit gedaan. Maar ze is wel heel..

tangomama:
>>Ik wens iedereen leuke feestdagen toe. En een spetterend begin om nieuwe te bakken.

>Zelfs het 'nieuwe' komt bij Ana uit de pan!
>Vandaag komt het programma van het festival uit, als richtlijn want op
>Jamaica nemen ze het niet zo nauw met zekerheden...

O, daar zijn de inklaringspapieren. En het busje staat ook al klaar. Ik zie je straks.

Jaap.

________________________________________________________________

PROGRAMMA SCHADUWFESTIVAL op 27, 28, 29, 30 en 31 december
FESTIVAL A LA SOMBRA IN JAMAICA !


MUZIEK

Premiere De Gezusters Alasombra!
Iedere avond live muziek van dit prille maar veelbelovende tango-cuartito. Hun stijl kenmerkt zich door spelen voor zich, zodat er een aangename frisse sound ontstaat.

Met in het voorprogramma: Color Tango, Sexteto Veritango, Fernandez Fierro, Silencio, un-espectaculo-de-musica-canto-y-baile-al-ritmo-del-rey-del-compas Orquesta Juan d'Arienzo!, Kenny Palacios, Narcotango en vele anderen! Deze orkesten behoeven geen verdere introductie, iedereen kent hen immers!

Verder zullen de dj's Tangomama, Robert Tambien, Jan Dirk, Udo, Ernesto, Willem en Arthur tegen elkaar op draaien en elkaar afwisselen. Uiteraard kunnen er ook verzoeknummers aangevraagd worden, want deze dj's zijn de kwaadste niet!

DANS

Het festival zal geopend worden door een spectaculaire PAALDANS van Karin! Gedurende het festival zal Karin demonstraties geven om deze nieuwste trend van paaldansen met passionele tango ingredienten aan 'early tango adapters' door te geven.

Tangomama zal een workshop JAMAICA MISTAKA TANGO geven, een echte lustige Jamaicaanse dans met tango-invloeden!
Bij prachtig helder water en een goede afdronk zal tangomama ook wat water-tango's met Fred praktizeren, maar alleen bij voldoende belangstelling.

En alsof het niet op kan, een workshop REGGAETANGO!

Berry en Caroline geven op deze unieke plek een speciale workshop reggaetango voor stufrokers! Volgens Caroline duurt het slechts drie uur, waarbij men voornamelijk kan blijven leggen, dus er bestaat enige kans op uitloop.
Anton Tango zal gedurende het festival het aanspreekpunt voor de stuf zijn.

Voor de Macho en zijn uitdagende Opponente zal Udo een workshop MAMBOTANGO met voodoo geven. Alleen voor zeer zeer vergevorderden.

VELE EXTRA'S

Op de bonte avond zal Nurks Fruit een cabaretvoorstelling geven waar menigeen om zal kunnen lachen dan wel huilen!

Voor de liefhebber is er een wijnproeverij met uitsluitend Italiaanse wijnen met hier en daar drijvende goudschilfers om menige tangodanser glans te geven die zij zo node missen. Deze is de hele week open, maar wees er snel bij want op = op.

MYSTERY GUEST: Maura!
Maura kon zelf niet komen, maar haar schaduw wel! Maura's schaduw zal overal aanwezig zijn en waar nodig haar sporen achterlaten.

Verder zijn er in heel Port Royal gelegenheden om zich naar believen terug te trekken, te onttrekken en ...

VEEL PLANZIER!

________________________________________________________________

Dorus, 24 december 2004

Vanuit het vliegtuig, gezeten in een lederenzetel in de bussinessclass groet ik U allen. Was eerst van plan om met een charter te vliegen maar had wat problemen bij de douane en miste deze vlucht. De foto in mijn paspoort lijkt niet meer vanwege mijn rasta haar. Voordeel is nu wel dat ik mijn laptop kan aansluien op internet om de laatste ontwikkelingen te volgen.
Complimenten aan tangomama voor de mooie groepsfoto.
De stewardes heeft zojuist een goed glas jamaicaanse ruhm gebracht, lekker spul. Trouwens deze stewardes verblijft de komende week ook op jamaica want ze heeft een date met de co-piloot maar tango lijkt haar ook wel spannend en romantisch.

tot gauw,
Theodorus

________________________________________________________________
De vrijetijdskleding.

tangomama

________________________________________________________________

Dorus, 25 december 2004

Dat was een geriefelijke maar zware vlucht. Die stewardes kwam nog meerdere malen mijn glas met Ruhm bijvullen. Ze vind me geloof ik erg interessant weliswaar kan ik geen vliegtuig besturen maar ik kan wel tango dansen. Ze is weleens naar een concert van malando geweest.
Ontvangst door Mirel op de luchthaven was hartverwarmend.
Lag net op het strand bij te komen van mijn jetlag toen ik al weer op pad werd gestuurd. Zei nog relaaaax man..maar er werd geen tegenspraak geduld.
Zo nu eerst een glaasje sisi tegen de dorst en dan opzoek naar wrakhout om een artistieke bar mee te gaan maken. Goeie tabak hebben ze hier dat shekkie was erg lekker. Ja ik kom helemaal tot rust op dit eileand.

CU
Theodorus

________________________________________________________________

Jaap, 25 december 2004

> Hebben jullie het ook gehoord? Het was een beetje onverstaanbaar, maar
> ik hoorde op tv toch duidelijk de pauselijke zegen voor ons festival
> op Jamaica.

Ja ik hoorde ook zoiets. Maar het was zo slecht verstaanbaar dat ik blij was het op mijn recorder nog een paar keer terug te kunnen luisteren. En hij zegt toch echt wat anders, Miep, hij mummelt:
"Dankjewel voor de bloemetjesjurken." Nu zie je meteen in welk zedenmeesterskamp je terechtkomt met aNa's podiumcreaties. Ik ben blij dat ze met de vrijetijdskleding weer veel onconventioneler te werk is gegaan.

> [...] Jaap, ik weet best wel dat het jou nog steeds hoog zit dat jij
> niet op de ukelele van ons tango-cuartiti mag spelen, maar ook de
> anderen vonden Ana gewoon beter spelen dan jij, dus je hoeft heus niet
> zo hoog van de toren tegen mij te blazen.

Er is hier helemaal geen hoge toren, dat weet je best. En de enige hoge toren waar ik sowieso op wil is d'Olle Grieze in Grunn, samen met aNa, maar dat hoeft toch niet te betekenen dat ik haar zinvolle kritiek onthoud, of wel soms? Zo heb ik haar ook proberen duidelijk te maken dat ze haar ukelele in de klassieke stemming A-D-Fis-B moet zetten en niet doen of het een klein gitaartje is. Nou, ik denk dat mijn cultuurhistorische uiteenzetting beslist wel indruk op haar gemaakt heeft. Maar die vrouw kan dan ook echt luisteren, weet je, zo vind je ze tegenwoordig niet vaak meer hoor.....

> Geestelijk gaan wij er echt helemaal voor en zullen we ons geheel
> bloot geven! Onze act zal jullie even de rest van de wereld doen
> vergeten. Dat je daar nog aan twijfelt!

Ach, twijfel is het niet. Want ik weet hoeveel kwaliteiten jullie in huis hebben. 't Is meer dat ik voor mezelf zeker wil weten dat ik er alles aan gedaan heb om te zorgen dat 't gaat slagen, want het wordt hoe dan ook iets eenmalig unieks, waar we het nog lang over zullen hebben, en wat wellicht een belangrijke wending in ons leven zal veroorzaken.....
We moeten er nu voor zorgen dat iedereen zich con amore voor het grote doel blijft inzetten. Als het eenmaal loopt ontstaat er voor iedereen vanzelf meer tijd voor persoonlijke liefhebberijen. Ik zag Udo al in een kennelijk heel geanimeerd gesprek met twee overduidelijke lesbo's die inelkaargestrengeld op een bankje zaten. Hij kreeg bloemen van ze, echt hartverwarmend. Toen hij wegliep om Dorus met de bar te helpen had hij een soort huppelpasje. Dat gun ik hem toch zo. En dat hij met Fred heeft afgesproken om later deze week overdag samen te gaan midgetgolfen en misschien zelfs zweefvliegen, dat had toch niemand van tevoren kunnen bedenken. Wat dat betreft levert je erfenis nu al rendement op, Mirel....

> En Jan Dirk moppert dat ie alleen op een keramische plaat kan koken,
> maar dat is hier nu eenmaal niet. Hij moet terug naar de natuur op
> puur vuur koken.

Puur vuur is wat we willen in ons tangogroepje, toch? Heb jij al wat ontdekkingen gedaan tussen de loco's?

Komen jullie zo naar de repetitie? Ik ben d'r helemaal klaar voor.

Jaap.

________________________________________________________________

Karin, 26 december 2004

Tjonge, dat jullie er allemaal al zijn... ik heb nog allerlei familieverplichtingen hier tot vanavond laat, moet nog koken voor 15 mensen.... Zal ik gewoon een extra scheut rum in het voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en dessert doen, dan kan ik misschien nog de vlucht van 23.15 halen, mis ik de repetitie van morgen niet. Nu Willem zich toch enigzins als bouwmeester heeft teruggetrokken neem ik voor de zekerheid mijn uitklapbare paal mee, zodat de openingsact niet in gevaar komt. Als ik nu de resten van het kerstdiner hier ook inpak, kunnen we in ieder geval ook weer enkele dagen vooruit. We leven toch voornamenlijk op rum en cola, is het niet?

Nou, ik volg jullie inspanningen natuurlijk op de voet, maar moet nu hard aan het werk, succes!!!
oh ja, die kledij... ik draag alles, ook al ben ik al jaren niet meer zo'n jong dingetje.
Ik vind Tangomama een kanjer zo creatief met naald en draad. Wat een veelzijdig mens in ons midden!
Groet uit een koud en mistig Nederland. Ik denk aan jullie!

Karin

________________________________________________________________

Mirel, 26 december 2004

Oef, ik ben blij dat Karin gauw komt, want de dingen lopen toch wel in het honderd hier.
Jan Dirk is voornamelijk bezig met het vuur uitvinden, dus uit zijn handen verwacht ik geen warme hap. Hij is ook wel erg lastig trouwens. Hij heeft Dorus gezien en nu wil hij ook dreadlocks. Ik zei hem dat zulks als kok toch weinig hygenisch was, bovendien gevaarlijk bij dat vuur, maar jullie kennen hem, als Jan Dirk eenmaal iets in zijn hoofd heeft, dan krijg je dat er niet meer uit.

Alle orkesten en maestros zijn trouwens gearriveerd. Zij zijn ook al aan het oefenen en het eiland verkennen.
Overal klinken al tangomuziekjes.

Poepoe...

Miep

________________________________________________________________

Anton, 26 december 2004

Miep:
>Nou Jaap, ondanks al mijn zorgen hier, heb ik natuurlijk ook de nodige
>ontspanning nodig. Ik ging gisteravond even over het strand wandelen
>alwaar ik over Berry struikelde die nog steeds over die
>reggaetango-workshop lag te murmelen, en raakte pardoes de weg kwijt.
>Daar moest ik zo van huilen, hartverscheurend, dat er alleraardigste
>locomeneer kwam die mij kwam troosten. Nu ja, toen ik vanmorgen wakker
>werd, voelde ik me al een stuk beter en kan ik er weer helemaal tegenaan.

dan is het je ook helemaal ontgaan dat er vannacht een grote zeebeving was zodat berry met een vloedgolf in zee is weggespoeld.
ik ben hem gelijk acherna gedoken en heb hem weer op het droge getrokken ik dacht hij heeft er niks van gemerkt maar toen begon hij enthoesiast over onderwatertango... misschien kan hij dan met Ana... ?

Zijn er nog richtlijnen wat grootverbruik betreft? met die jongens van Narcotango wordt het kiele kiele.

mazzels
Anton

________________________________________________________________

Jaap, 27 december 2004

Jaap:
>>Nou, ik denk dat mijn cultuurhistorische uiteenzetting beslist wel
>>indruk op [aNa] gemaakt heeft. Maar die vrouw kan dan ook echt
>>luisteren, weet je, zo vind je ze tegenwoordig niet vaak meer
>>hoor.....

Mirella:
>... wat een politiek incorrecte opmerking!!!

Vind ik helemaal niet. Ik bewonder iedereen die goed kan luisteren en niet tijdens een verhaal van een ander alleen maar wacht op een gaatje om de eigen mening te spuien. En aNa heeft nu eenmaal dat empatische vermogen, ze hoort het verhaal en het verhaal achter het verhaal, de diepere betekenis, de ruimte tussen de woorden.....
Tijdens de interviews die jullie gaan afgeven zal zij ongetwijfeld enige wijze statements debiteren. Ik zie er naar uit.

> Ik heb dat aangaande goed nieuws! Marion heeft ook de Jamaica Post
> weten te interesseren en zij komen vanmiddag langs voor een interview.
> Eigenlijk zou Carolien dit op zich moeten nemen, maar weet je,
> Carolien heeft totnutoe niets anders gedaan dan op het strand liggen
> bakken, rumcola's drinken, cocosnoten leeglepelen en flikflooien naar
> grote donkere mannen. Daar maak ik me echt zorgen over.

Daarom moeten jullie dat interview ook samen doen, dat verhoogt de spontaneÔteit van het gesprek. En het geeft ook al wat extra saamhorigheid en concentratie voor de repetitie en het latere optreden.
En vertrouwen daardoor.

Udo:
> Ik kreeg het hier toch ineens zo spaansbenauwd.. een naar, jaloers trekje
> glipte zelfs in mijn overwegend bewustzijn.. shame on me...
> dat komt door die locals. Zoals die naar onze dames kijken [...] Ze
> zijn er helemaal op getraind om middelbare bemiddelde vrouwen te
> plezieren... [...] En daarom ben ik ook al zo gebeten op onze
> gezamelijke terugkeer, want stel nou...: Dat ons Cuartita que Plinque
> Plinqua het massaal op een emigreren zet???? Dan blijft het voor ons
> achterblijvende sombro's toch zeker somberen zonder onze sombra-bloem
> tot we rijp zijn voor de Zonnebloem?

Kom op, Udo, niet meteen uitgaan van het somberste scenario. We moeten vertrouwen op onze eigen kracht, en hopen dat onze meisjes het zonder ons hier niet zullen uithouden, .en zeker niet lang. Uiteindelijk zullen ze onze diepgang, onze emotionele en culturele geacheveerdheid toch zeker verkiezen boven het kortstondig genoegen van een oerknalreminiscentie tussen de struiken. Als jij de komende dagen op de dansvloer je beste beentje blijft voorzetten versla je de loco's vast met straatlengten. Die zullen nog een zware pijp roken, wat ik je brom.
Hou je de moed er nog even in?

> Bah, wat een sombresse.... weg ermee.

Zo ken ik je weer. Als ze weer te opdringerig tegen onze meisjes zijn laat je gewoon achteloos wat namen vallen; Johan Cruyff, Frank Rijkaard, Regilio Tuur, Don Diego Poeder, Raymond Joval, Orhan Delibas, Bep van Klaveren... Je krijgt ze plat, man...

> Jaap, geef die pijp nog eens door...

Met alle soorten van genoegen, sombroeder, draai jij de worstjes aan jouw kant eerst nog eens om? En sprenkel nog 's wat kokosolie op de tilapia. De meisjes komen zo, en na al hun avonturen zal een hapje er wel in gaan. Bovendien moeten ze wat energie opdoen voor de repetitie straks.
O, daar zijn aNa en Mirel al. Wat zijn ze afgevallen!!!
Meisjes toch, als ik zou overdrijven zou ik zeggen dat jullie nog maar een schaduw zijn van wat je was, echt geknipt voor een schaduwfestival, ha ha. Nee, alle gekheid op een stickje jullie zien er echt fantastisch uit. En Mirel, wat een buitengewoon goed idee om hier naar toe te gaan.
Het is zo'n creatieve impuls. Udo zei net ook al dat hij boordevol nieuwe ideeŽn zit.....

*Jan Dirk moppert dat ie alleen op een keramische plaat kan koken, maar dat is hier nu eenmaal niet.*

Maar vandaag hebben Udo en ik al worstjes en tilapia geroosterd, misschien kan Jan Dirk dan morgen met aNa die onderwatertango doen? Hij mag vast wel Freds badmuts lenen.
Alasombra fuerta, of zoiets, maar dat weet Fred beter. Waar is die trouwens?
O, daar komt Anton. Ik had van tevoren geen idee dat hij dat was.
Dat is toch zo eigenaardig in dit groepje, dat je met elkaar schrijft zonder elkaar te kennen. En hier zie je opeens om wie het gaat. Wel een beetje een notoire botser op de vloer trouwens, die Anton, Mirel. Het zou me niet verbazen als hij de man is die Carolien laatst achterwaarts aanrandde. Soms is het me een raadsel waarom je bepaalde mensen voor je groepje hebt gevraagd. Hoewel, je hebt gelijk gekregen, botsers op de vloer hoeven geen botsers in geschrifte te zijn.
Maar om terug te keren naar onze eerste ervaringen hier....

Anton:
> dan is het je ook helemaal ontgaan dat er vannacht een grote zeebeving
> was zodat berry met een vloedgolf in zee is weggespoeld. ik ben hem
> gelijk achterna gedoken en heb hem weer op het droge getrokken. ik
> dacht hij heeft er niks van gemerkt maar toen begon hij enthoesiast
> over onderwatertango... misschien kan hij dan met Ana... ?

Goed idee, Anton, daar hadden we het net ook al over. Maar een beeeetje een probleem is wel dat aNa dat met zwemvliezen en al wil doen. En toch close-embrace. Dat redden ze volgens mij nooit, althans niet in de eigen as staand. Misschien dat Karin ze tips kan geven, want aNa zou inderdaad wel heel teleurgesteld zijn als dat niet door kon gaan, ze heeft er speciale glittervliezen voor aangeschaft. En ook donkerbruine visnetpanties met ingeweven groene dolfijntjes die trilsignalen uitzenden zodra ze met water in aanraking komen. Volgens mij gaat aNa helemaal voor die trilsignalen.
Maar Anton, ik vind dat je wel wat lomp over de temporale verdooldheid en zielenpijn van Mirella heenwalst. Je vraagt niet eens of ze gewond is geraakt tijdens het struikelen. En trouwens, die zeebeving is natuurlijk helemaal verschrikkelijk. Ik wist daar niets van, man, geen radio gehoord vandaag. Maar als er veel slachtoffers zijn is het dan niet enigszins misplaatst dat wij ons hier met 'zinloos vermaak' bezighouden? Zoiets roept toch vragen op, vind je niet?

> mazzels

Ja, tot vanavond, Anton.

> Weet iemand waar Carolien uithangt?

Ik heb geen idee, volgens mij ben ik de enige die haar nog nooit gezien heeft, laat staan op dit exotische eiland.

> Oef, ik ben blij dat Karin gauw komt, want de dingen lopen toch wel in
> het honderd hier.
> Ik vrees dat we het zonder de timmerkwaliteiten van Willem moeten
> doen. Van de dokter moet hij wel veel drinken, anders droogt hij uit.
> Dus we hebben de EHBO maar naast de bar geplaatst.

Naast welke bar? Is die dan al af? Of heeft die stewardess, die co-piloot-gevoelige die bij Anton in het vliegtuig was, haar minibar beschikbaar gesteld. Da's wel handig, zo'n verrijdbare, voor als we Willem even naar achteren moeten helpen, maar minder geschikt voor het grote publiek dat we verwachten.

Via het internet verneem ik dat er in het kille Holland mist en vorst heerst, en dat Schiphol ook vertraging heeft. Misschien geeft je dat wat meer respijt. Ik ben de laatste die hier naar bed gaat, maar morgen hoop ik goed nieuws van je te horen.

Jaap.

________________________________________________________________

Karin, 27 december 2004

Jammer dat de mobiele bar al dicht was toen ik aankwam, maar wat heerlijk om jullie nu eens allemaal in levende, al enigzins gebruinde lijve te ontmoeten. Het was een wilde vlucht, we moesten een groep overvliegende rendieren die een soort koets trokken ontwijken. Een man riep nog iets van ho ho ho ho naar ons, maar viel toen in de pijlloze diepte van zijn koets af. Later hoorde ik dat kerstmis bij deze wordt afgeschaft daar het een te diepe breuk slaat tussen volkeren. Het was de nieuwslezer al ter ore gekomen dat gezelschappen uiteen scheuren doordag sommigen kerstdineetjes moeten koken terwijl anderen uit dat gezelschap heerlijk liggen te rumcola-en.
't Is voorbij, ik ben er. Kan eindelijk mijn nieuwe outfit gaan passen.... ik hoop dat mijn iets flatteus doorgegeven maten me niet teveel parten gaan spelen... AnA, waar ben je, help me even met deze creatie? Nou, op naar de repetitie, gelukkig nog net op tijd.

karin

________________________________________________________________

Redactie la cadena, 27 december 2004

ik schotel helemaal niets voor vanavond; ben nog met het vuurtje stoken bezig... wil maar niet lukken.

Saludos,

Jan Dirk

________________________________________________________________

Dorus, 27 december 2004

Lekker relaaaxed hier op jamaica, ben al aardig geacclimatiseerd.
Tja die Muzzafar moet nog even wennen geloof ik die begon meteen over de Arbo. Maar hij heeft toch wel gelijk, die bar moet stevig zijn want ik denk dat een aantal sobrabroeders zwaar op de bar zal gaan leunen wanneer er 1 of meerdere gezuster(s) met een local aan de haal gaan. En de gezusters moeten niet door het podium gaan, de dansbeenties moeten wel heel blijven. Heb meteen ook maar voedselveiligheidsplan (HACCP)plan voor de bar en de grootkeuken gemaakt zodat ook dat geregeld is.
Inmiddels ben ik op rantsoen wat betreft ruhm en let goed op welke tabak ik rook want anders krijg ik problemen met mijn as en balans.
Dit ter voorbereiding op de salons en workshops.

Kwam inderdaad heel toevallig de stewardes tegen en we moesten toevallig dezelfde kant op dus toen zijn we samen opgelopen. En heb haar wat uitleg gegeven over de stad. Hee wacht eens, die man die daar uit die steeg komt geslopen dat lijkt JD met een dreadlock pruik ....??!!. Is dezelfde buurt waar ook die procureur is gesignaleerd. Wat moeten we daar nou weer van denken. Vind het wel verdacht dat JD zo gigantisch aan het klungelen is met daat vuurtje. Normaal gesproken zet hij met zijn heilige vuur zo alles in vuur en vlam. Als dat maar goed afloopt.

Zo nu eerst even een klein slokje ruhm en een middagslaapje op het strand.

Theo(dorus)

________________________________________________________________

Mirel, 28 december 2004

Oef, even de laatste ontwikkelingen van dit festival op Jamaica.
Ik heb gisteravond iets teveel aan de rumcola zitten lurken, zodat ik vanmorgen met een licht geheugenverlies ontwaakte.

Voor zover ik mij kan herinneren was de eerste avond van dit festival een e-cla-tant succes! Alles is goed gegaan, te beginnen bij de paaldans van Karin. Zoals jullie weten heeft Karin het festival geopend met haar paaldans en zulks is zeker voor herhaling vatbaar!
Al haar spieren deden het, als een aapje slingerde ze rond de paal.
Maar ze kon de act moeilijk eindigen omdat er inmiddels allerhande enthousiaste mannen onder de paal waren gaan staan. Allemaal wilden ze Karin opvangen, terwijl zij dat zelf ook wel kan. Ik heb de timmermannen Udo en Doris op ze afgestuurd om ze weg te meppen, zodat Karin eindelijk naar beneden kon komen.

Na de paalact speelden er een aantal ons welbekende orkesten, zodat De Gezusters Alasombra achter de schermen nog even kon oefenen. Er was even serieuze paniek want Caroline ontbrak! Ana zei dat Caroline met zonneallergie op bed lag, maar we hebben allemaal kunnen lezen dat dit niet waar is.
(Even tussen ons: sommige vrouwen kunnen het ook niet laten een zielige mokkende man te troosten en hun carriere daarvoor te laten schieten...)
Gelukkig kan Karin op de bandoneon spelen voor twee, dus we hebben Carolien tijdens het optreden niet al te zeer gemist. En ik moet zeggen - ik klop onszelf niet graag op de borst - maar ons optreden was als voorspeld een geweldig succes! Alles ging goed, ieder speelde voor zich, Ana beperkte op de ukelele haar neiging tot samenspel en ik wist mijn zangpartij op dramatische wijze te vertolken. Alleen deed mijn microfoontje het opeens niet meer, dus mijn overige solopartijen waren niet hoorbaar. Daar heb ik nu zo de pest aan, als dingen het niet doen! Nu leek het net alsof ik naar adem zat te happen! Maar de toehoorders hebben er niets van gemerkt, dat de techniek ons op dit cruciale punt in de steek liet. Hier herken je onze professionaliteit natuurlijk ook aan.
Jaap, kunnen wij vandaag even de techniek doornemen ja?

Na ons optreden ging Fred dj'en zodat alle gasten tot in de ochtenduren konden dansen. Helaas viel Fred om 02.00 uur achter de draaitafel in slaap, dus de gasten hebben helaas op een repeat-langspeelplaat moeten dansen.

Voor zover de eerste avond, gelukkig is de kop er af! Ik voel me al een stuk geruster en rielekster. Maak me nog wel wat zorgen om de plotselinge voorkeur van Udo voor de locale geiten, maar mischien is dit een bevlieging.
Wel kut dat Ernesto op zuid-Jamaica zit, want hij heeft de zwarte lijst met vervelende gasten gemaakt. Die had hij op zijn minst even kunnen brengen!
Ook lastig dat Carolien nu met Ernesto de rumbatango-workshop op zuid-Jamaica wil houden want het openbaar vervoer is hier tamelijk slecht. Nu ja, we zien wel. Misschien is Ernesto wel zo ontroostbaar, dat ze gauw terugkomt.

Oja, ik dacht dat het interview van de Jamaica Post gisteren integraal zou verschijnen, maar Jaap vertelde me dat het hier allemaal wat trager gaat, dus waarschijnlijk komt het vandaag of morgen. Marion is trouwens al flink aan het netwerken, deelt overal promomateriaal van ons uit. Ze heeft A0-posters van Karin met paal laten drukken, en van Ana, Carolien en mij komen stickers die je op lantaarnpalen kunt plakken. Of op de koelkastdeur, dat kan ook.
Ik hoor dat de schaduw van Maura ook gearriveerd is. Ik heb verscheidene gasten horen mopperen dat de zon achter de wolken is gedoken, dus dat moet Maura zijn. Zij zal een schaduw op alles werpen, zodat onze temperatuur niet te hoog oploopt. Want zeg nou zelf, sommigen van ons kunnen geen maat houden! De schaduw van Maura is trouwens gek op onze bloemetjesjurken en wil ook graag een exemplaar, terwijl ze toch doorgaans sexy outfitjes prefereert. Die bloemetjesjurken worden een waar succes, dus we moeten snel een merchandising opstarten! Misschien dat Frans onze marketing manager wil worden?

Zo, ik ga straks even jammen met Kenny Palacios. Das het fijne van zo'n culturele broedplaats, dat je eindelijk je eigen talenten vrijbaan kunt geven. Ik bedoel, wie van jullie wist voorheen nou dat ik zo goed kan zingen? Nou? En wie wist dat Elasticgirl Karin multi-getalenteerd is? Dat Incredible Ana voor ieder probleem een oplossing heeft, dat Dorus en Udo helden zijn met locals, dat...
Willem zo'n angst voor ondeugende vrouwen heeft... dat...

Wat zit Jan Dirk toch vervaarlijk met die pollepel te zwaaien? Kan iemand Jan Dirk tot bedaren brengen?! Werkelijk, wat kan die zich opwinden om zoiets futiels als 'Cocs sans frontiŤres'. Alsof hij alleen al die hongerige monden kan voeden!

Poepoe, nu eerst even mijn kater met een rumcola wegwerken.

Miep

________________________________________________________________

Fred, 28 december 2004

Snotversodeballen, zo'n verzengend tangofestival is toch werkelijk nog nooit vertoond!

En nu ook nog de brillenglazen van DJ JD zijn ingezet, is het hier bijkans helemŠŠŠŠl niet meer te harden. Daarbij vergeleken was het gewoon kinderspel om je hoofd boven water te houden met die paar lullige aanrollende tsunami's.

Maar nu is tot overmaat van vuurpijlklap de zachtzalmroze wildlederen stoel van mijn splinterfonkelende BMW oververhit geraakt. Daar is geen airco tegen gewassen, dus zeg maar dag met je handje naar mijn demo rolstoeltango!

Voor mij is de lol er nu dus wel behoorlijk af. Vannacht zat ik een beetje weg te dromen bij D'Agostino/Vargas, beweert die mispelMiep dat ik zit te slapen en mag ik niet meer draaien... nou ja!!!! En nu dit weer.

Ik overweeg nu toch ernstig het eerste het beste plane naar Humbug te pakken, jullie bekijken het maar, ik ga in schrijfstaking, van mij lees je dit jaar geen letter meer!

Alfredo El Chato

________________________________________________________________

Caroline, 29 december

zeg, heeft iemand ernesto gezien?
dit wordt echt te gek. ben nou al drie mannen kwijtgeraakt in de afgelopen vier dagen.
goed, ik ben zelf ook geen lieverdje, ik verslijt kerels sneller dan dansschoenen, en bovendien duurt n tangoverliefdheid maar drie minuten las ik ergens maar dit wordt zelfs mij te gortig.
is dat nou de festivalkoorts? over tangozwemmen gesproken: gooi een internationaal gezelschap bij elkaar in een slecht gelucht zaaltje, zet er wat stomende muziek onder en de thermostaat op 30 en iedereen duikt kraaiend in de genenpoel om er t allerbeste of -meeste uit op te duiken.
ik ben te oud voor die onzin.
dus ff trug naar in-holland-staat-een-huis, lekker bij de cv in mn joggingbroek met een pot thee, kerststol (spijs lekker uitgesmeerd) en een stapel videootjes.
en n paar rondjes in hofman natuurlijk, want t bloed danst waar t niet gaan kan.
kom ik daar dorus inene tegen. zonder rastalokken en zonder stewardess. man man wat hebben we lekker gedanst!

als ik daar n beetje van bijgekomen ben, vlieg ik vrijdag trug naar treasure beach, zuid-jamaica, voor n passende afsluiting van dit prachtige initiatief van miep (en van het mondiale zowel als mijn hoogstpersoonlijke annus horribilis). gustavo van trio pantango (dat ik als grote fan door de jaren heen al vaak heb zien optreden maar gek genoeg nog nooit met zn 3-en maar wel als duo, kwartet en kwintet... gelukkig kunnen ze beter spelen dan tellen) is zich daar al aan t warmlopen tussen de palmbomen. de missionarissen van tipico tango hebben na de overstromingen t vuurwerk te drogen gehangen aan de waslijn en kruien de bubbels kratsgewijs de koele kloostergangen in. komen jullie ook?

carolina

________________________________________________________________

Mirel, 29 december

Het is mij droef te moede. Denk je dit toch al treurige jaar op vrolijke wijze af te kunnen ronden, word je alsnog middels krant, tv, internet gepakt met 70.000 dode zielen en talrijke verdrietige zielen. Een onwerkelijk getal, een onwerkelijke oorzaak. Een heuse bijbelse zondvloed, maar nu van modern economische snit: 'Tsunami-waarschuwing niet gegeven wegens schade toerisme.'
Wat is een mensenleven waard? Helemaal niks. Een dierenleven ook niet. De natuur ook niet. Eigenlijk alles wat leeft is geen cent waard, tenzij het enkelen geld oplevert. Als het leven dan zo waardeloos is, kun je maar het beste tot het eind der tijden leven van de liefde.

Gisteravond heb ik het leven liefgehad. Door al mijn beslommeringen op dit eiland kwam ik niet aan liefhebberen toe, maar door de kruidenthee van Berry zijn mijn zintuigen opengegaan en kon ik eindelijk van het festival genieten.
Karin voerde in het begin van de avond weer haar paaldans op en ik werd op slag verliefd op haar want zulke vrouwen in palen kom je niet snel tegen. Het is niet niks om steeds voor mannelijk publiek die paal in te moeten, dus ik bewonderde haar gedrevenheid om zich toch aan die paal vast te klampen alsof het haar eerste keer was.
Het optreden van De Gezusters Alasombra dreigde een beetje de mist in te gaan toen Ana de geest kreeg en helemaal te wild ging op haar ukelele, zodanig dat haar rode haardos woest om haar hoofd sloeg en haar wilde gestamp de toch al zwakke podiumvloer deed kraken, zodat zij oh oh plotsklaps door het podium zakte. Edoch, zij speelde onverdroten voort, geen akkefietje bracht haar van haar slag, haar solo was immers nog niet ten einde. Dorus en Udo snelden toe om haar weer het podium op te takelen, zodat zij gelukkig weer in beeld kwam en haar solo mooi kon afronden. Echt een vakvrouw, zo kom je ze ook niet vaak tegen.
Het zingen ging mij dit keer niet goed af, ik had een brok in mijn keel van al dat moois en schoons, zodat er weinig geluid uit mij kwam.
Maar dat geeft niks, life is sweet.

Na ons speelde Narcotango hun nieuwste nummers, tot stand gekomen met lokale rastamusici. Real fusion, het resultaat was vrij relaxed, zodat zij voor deze keer omgedoopt zijn tot Narcolepsie. Menigeen deinde lekker mee op deze kabbelende deuntjes, sommigen gingen er op de dansvloer bij liggen, om iedere beweging er eigenlijk een teveel was.
Less is more.

En de dj van deze avond was Arthur die zijn onovertroffen soulcollectie ten gehore bracht, van Johnny Guitar Watson tot Isaac Hays, alwaar de gasten geweldig loom tango op danste.
Keep the show a l i v e . . . knipoogde Arthur verleidelijk naar menige sensuele tanguera op de vloer. En ik heb toen sinds tijden zo liefdevol gedanst met een man...

> Alfredo:
> Maar nu is tot overmaat van vuurpijlklap de zachtzalmroze
> wildlederen stoel van mijn splinterfonkelende BMW oververhit
> geraakt.

Oh Freddy... zachtzalmroze wildleder...
Mag ik misschien alstublieft een ritje meerijden in je BMW? Want zonder dromen is het leven niets waard.

Miep

________________________________________________________________

Caroline, 29 december 2004

20.15 uur:
"Ga jij nog naar Tangomagia?"
"Nou nee. Dat heb ik 2 jaar geleden geprobeerd en toen heb ik samen met n Duitse vriendin voor 22 euro p.p. de hele avond n beetje voor me uit zitten koekeloeren. En wat er met me kwam dansen, was brandhout. De goeie mannen gaan achter de mooie jonge meiden aan en mijn ellebogen zijn niet scherp genoeg om me tussen alle vrouwen te dringen die weer achter die mannen aanzitten. Vorig jaar Barbizon nog geprobeerd, was wel aardig maar ook bomvol en da's nix voor mij. Om daar nou helemaal voor naar A'dam te gaan, nee."

20:38 uur:
"Ga jij nog naar Tanmgomagia?"
"Nou nee. Dat heb ik 2 jaar geleden geprobeerd: te druk, te vol, te weinig kans op n dans. Ik voel me niet thuis in zo'n meute dus daar geef ik mn goeie geld niet meer aan uit."

20:49 uur:
"Ga jij nog naar Tangomagia?"
"Nee. Geen zin. En ik heb wel wat beters te doen. Thuis bij de cv n videootje kijken bijvoorbeeld."

21:03 uur:
"Ga jij nog naar Tangomagia?"
"Nee."

21:16 uur:
"Ga jij nog naar Tangomagia?"
*zucht* "Nee!"

22:58 uur:
"Ga jij nog naar Tangomagia?"
"@#&$#%>!%*@ Nee!!!"

23:09 uur:
"Ga jij nog naar Tangomagia?"
"NEE! IK EMIGREER MORGEN NAAR JAMAICA!"

________________________________________________________________

Karin, 30 december 2004

Oh jongens, sorry dat ik niet gezellig aan de bar kwam hangen na het optreden. Ik ben tegen een lekkere localo aangelopen die onze avond van een afstandje aan het bekijken was en hij was zo onder de indruk dat ik hem spontaan een superturbo dansles heb gegeven. Enne, gezusters, het is echt een lekker ding en ik wil 'm best met jullie delen. We delen hier ten slotte alles met elkaar. Het enige dat hij niet wilde leren was de dame in een kruispas zetten. Dat vond hij veel te kuis, dat past niet bij ons warme bloed, vertelde hij me telkens weer. Nou en warm bloed, dat heeft hij hoor. Vanavond komt hij weer, je herkent hem direct. Hij lijkt op Richard Gere (schrijf ik dat nu goed, of stijgt de rumcola naar mijn hoofd) alleen dan met rasta haar natuurlijk.
Oh en mijn voeten... wat stom dat we vergeten zijn om een voetmasseur (ok, masseuse mag ook) mee te nemen. Ik heb het hele eiland al afgezocht, maar heb er hier nog geen ontdekt. Wie o wie... al die dansjes doen me zo zeer en ik wil nog zo graag verder dansen....
nou, kus lieve mede festivalgangers. Ik ga zwemmen (hoef ik even niet op mijn voeten te staan).

karin

________________________________________________________________

Lieve Blanca

Ik heb niet zo zeer een probleem als wel dat ik op de praatgroep van Tango alasombra heel erg gekwetst ben door een concurrende man. Het gaat over mijn danskwaliteiten. in de praatgroep wordt ik door hem een notoire botser op de vloer genoemd. het zal je maar gezegd worden. Ik mag dan botsen, maar hij kan nietdansen. wat moet ik doen? zal ik hem op zijn bek slaan? maar ik weet niet hoe hij er uit ziet.

mazzel
Anton

-------------------

Ja, natuurlijk ga je hem op zijn bek slaan. Echte mannen pikken dit niet. Het maakt niet uit dat je niet weet hoe hij eruitziet. Geef voor de zekerheid alle mannen die niet kunnen dansen een hengst, dat zal ze leren. Tenzij je met ze kan lachen natuurlijk. Maar dat merk je dan achteraf vanzelf wel.

La Blanca

________________________________________________________________

Mirel, 30 december 2004

Och hemel, ik geraak nu toch wel enigszins vermoeid. Het valt niet mee, zoveel dagen feest en optreden. Dan merk je toch dat je een dag ouder wordt en veel tijd nodig hebt om bij te komen. Vandaag werd ik pas om 12 uur wakker, terwijl er toch nog een hoop geregeld moet worden, de problemen blijven zich maar ophopen!

Er is een conflict tussen Anton en Jaap ontstaan. Op aanraden van Ana La Blanca heeft Anton Jaap op zijn bek geslagen, omdat Jaap een paar dagen terug over Anton heeft gezegd dat hij op de dansvloer een noitoire botser is. Maar Anton beweert weer dat Jaap niet kan dansen.
Dus jullie begrijpen, toen de twee oog in oog met elkaar kwamen te staan, hebben zij dat op bijbelse wijze opgelost, zodat Anton de eerste vuistslag uitdeelde ("hier, pak aan!"), waarop Jaap weer een rechtse terug gaf, die hij weliswaar miste omdat Anton zich bijtijds bukte, maar de linkse van Jaap kwam wel hard aan. Nou, en toen was de beer los, er onstond een enorme matpartij, niet alleen tussen Anton en Jaap, maar tussen zo'n beetje iedereen die in de buurt was en nog oude rekeningen te vereffenen hadden. Zelfs Ana werd enthousiast en pakte een plank uit de dansvloer om rucksichloss het zootje mannen te meppen, met in het bijzonder Udo.
Een slagveld! Na een half uur was iedereen wel voldaan, de bar lag in gruzelementen (zo vreemd, iemand heeft gewoon de bar in elkaar geslagen! Willem?), de planken van de dansvloer liggen her en der verspreid, en de kookpot van Jan Dirk is met veel bombarie door Jan Dirk zelf omgegooid omdat hij het niet langer pikte (de 'Cocs sans frontiŤres' eruit of ik!). Jan Dirk rende daarna nog vervaarlijk zwaaiend met zijn pollepel naar Udo omdat deze zijn keuken wilde moderniseren, terwijl Udo zijn portie van Ana echt wel had gehad.

Gelukkig zijn de overige vrouwen allemaal buiten schot gebleven, zodat zij de troep hebben kunnen opruimen en 's avonds alles weer bij het oude was. Ik heb een hartig woordje tegen alle mannen gesproken, dat ik niet boos was maar wel erg verdrietig en alle mannen beloofden het nooit meer te zullen doen.

Gelukkig is de verloren zuster Caroline weer gearriveerd. Ik maakte me erge zorgen over haar mannenverslindgedrag en haar onverantwoordelijke wegblijven van de optredens, dus 's avonds heeft Caroline eindelijk meegespeeld met De Gezusters Alasombra, zodat Karin niet steeds voor twee hoefde te spelen. Ana heeft nog maar een snaar op haar ukelele, dus er waren geen calamiteiten met het zwakke podium.
Karin had bij haar act wel wat moeite om de paal in te komen, haar spieren raken oververmoeid, maar Udo en Dorus hebben een trappetje voor haar getimmerd.

Alleen die annus horribilisavond, moet dat nou? Moeten we nou altijd maar het slechte naar boven halen? Straks loopt deze avond ook nog uit op een matpartij. Ik heb Anton en Carolien al veelvuldig 'kut!' en 'fuck!' horen roepen, dus ik vrees het ergste.

Miep

________________________________________________________________

Caroline, 30 december 2004

mooie boel is dat.
verlaat ik speciaal voor jullie huis en c.v. en vlieg trug naar jamaica, raak ik in n veldslag verzeild. bar stuk, eten weg, vloer naar de haaien (kunnen die ook aan de onderwatertango)en zelfs mn orgel heeft de pijp aan maarten gegeven. die zit er nu stevig uit te roken en kijkt glazig.

nou lag op mn stapel videootjes o.a. "the making of richard III" van al pacino en die had ik net bekeken, dus ik was gelukkig voorbereid op grogf geweld en machtsovernames.
wie is de intrigant die dit allemaal veroorzaakt heeft? wie is de tangomagia-mol die ons festival saboteert en ons met laster en vuige praatjes tegen elkaar opzet?

nu we t toch over dat andere, obscure festivalletje hebben: ernesto is overgelopen naar tangomagia! en hij doet t tegenwoordig met dieren, begrijp ik uit z'n laatste bijdrage op tango.nl!
bewonderenswaardig wattie allemaal overheeft voor de integratie met buiten-landers.

zo, nu nog ff mn orgeltje repareren, anders kunnen jullie morgenavond niet naar mijn pijpen dansen.

carolina

________________________________________________________________

Dorus, 30 december 2004

Heb zeer genoten van het optreden van de gezusters alasombra. Bevind me geheel in tipicaanse tangojamaicanica roes of komt het door die heerlijke kruiden thee of dat beeldige locale danseresje weet het niet meer maar volet wel goed. Wel jammmer dat door het vrije expressie neotango optreden van een paar sombra-broeders de bar aan diggelen ligt maar ach we bouwen wel weer een nieuwe, weet nu hoe het moet.
Gisteren droomde ik zowaar dat ik met carolina, in hemelsblauw stwewardessen-uniform, over de vloer zweefde. Volgens mij zag ik berry nog voorbij zoeven met een locale schone.
Hoop wel dat het goed met de gezusters a la somba want er liepen wel behoorlijk wat local fans anders ben ik morgen weer een halve avond bezig om hun teleurstellende ervarigen weg te dansen en kom ik tijd tekort voor de locale tanguera's.
Toch wel vermoeiend zo'n stukje schrijven, bovendien heb ik net een cortiaanse knoop kunnen ontwarren, zo nu eerst maar weer eens slokje kruidenthee en een tukkie doen.

Theodorus

________________________________________________________________

Mirel, 31 december 2004

Godverdegodverdegodver, nu kan het nog. Je kunt het nieuwe jaar onmogelijk met gevloek beginnen, dus neem ik het er nog even van.
Godgodgodverdegodver. Kut. Godver. Kutklote.

Anton is ook helemaal in de mood, hij vloekt zich ook een slag in de rondte. Hij heeft trouwens nog steeds niet zijn bijdragen geleverd voor onze laatste bonte Annus (anus?) Horribilis Avond. Wat er van voren ingaat, komt er tenslotte van achteren weer uit.

Ja, alle spanningen over de organisatie van dit festival glijden van mij af. Gisteravond was weer een avond om nooit te vergeten.
De avond begon erg goed, Karin heeft zich met haar laatste krachten de paal in gehesen met aan haar been een touw, zodat Dorus haar rond kon slingeren. Het effect was er niet minder om, onder de paal was het voor de mannen weer dringen om haar op te vangen.
Ik heb gisteravond nog eens een Goed Gesprek met Caroline gehad, waarin ik toch vooral mijn ongerustheid heb laten horen over de toekomstige samenwerking van de Gezusters Sombra. Marion heeft ons namelijk op allerlei festivals weten te programmeren, het kan toch niet zo zijn dat wij dan iedere keer Caroline uit de armen van een toch al verloren man moeten redden. Caroline beloofde voor het nieuwe jaar enkel met helden in zee te gaan.
Ons optreden was wederom een groot succes. Ana had weliswaar geen snaren meer op haar ukelele, zodat zij met haar stem de klank van de ukelele moest nabootsen. Dit botste afentoe met mijn zang, maar deze a capella heeft ons ook weer nieuwe inspiratie gebracht.
Karin was weer groots op de bandoneon, maar Carolina speelde alsof haar bandoneon een kerkorgel van megalomane omvang betrof, zodat alle mannen zich in extase voor het podium drongen om een glimp op te vangen van haar hoogtepunt dat weldra stond te gebeuren en naar haar pijpen te dansen. Onze bloemetjesjurken zijn niet bestand tegen zoveel handtastelijkheden, dus moeten we gaan nadenken over een outfit van zeildoek-kwaliteit.

Ana was gisteravond de dj, wat niet zonder gevolgen is gebleven. Zij vindt diep in haar hart de tango een aflopende zaak, dus dacht zij ons te verblijden met werk van Kurt Weil en ander zwaarmoedig werk, zodat menige tanguero diep in het glaasje is gaan kijken zodat zij vanmorgen allemaal met een kater opstonden. En een vulligheid dat daar uitkomt!
Maar ik zeg tegen iedereen; gooi het er maar uit, nu kan het nog!

Wat de mannen betreffen, eigenlijk is Dorus de enige waar nog land mee te bezeilen is. Ondanks zijn continue gebruik, staat hij altijd zijn mannetje, wat je van overige mannen niet kunt zeggen. Jaap bijvoorbeeld heeft alleen nog maar oog voor het vrouwelijk schoon maar loopt wel steeds achter de feiten aan. Maar hij is doof voor zelfkritiek, terwijl hij anders toch zo'n goed gehoor heeft.
Udo heeft zich beledigd teruggetrokken omdat sommigen - en ik zeg sommigen - aan zijn geitjes wilden komen. Toch hebben de voetjes van Karin hem weer helemaal opgemonterd en draagt hij bij aan de voorbereidingen voor deze laatste avond. Hij maakt nu sterretjes en ander vuurwerk, dus we hebben de EHBO uitgebreid.

Willem is reeds ontwaakt uit zijn hallucinatie en meent dat het allemaal anders moet. Hij wil nu de bar naar een betere plek verhuizen, namelijk midden op de dansvloer, maar daar heeft Muzaffer een stokje voor gestoken. Volgens Muzaffer staat een bar nooit op het midden van de dansvloer, dus ook op Jamaica niet. Willem is echter al uren bezig om Muzaffer met argumenten te overtuigen dat de bar op het midden van de dansvloer moet en maakt daarbij gebruik van het naslagwerk van het Groot Utrechts Kroegenboek, waar overigens geen enkele dansvloer in te vinden is, maar ook daar is Willem niet te overtuigen van zijn ongelijk.

Kut. Godverdegodverdegodver. Kut. Godver. Kutklote. Zo, nog een paar uur, dan beginnen we met een schone lei. Nu eerst nog even feesten.
De procureur heb ik al een paar dagen niet meer gezien. Weet iemand waar hij uithangt? Jan Dirk, ga jij eens met je pollepel kijken in het rovershol op Port Royal.

Oooooh, de laatste avond op dit exotische eiland... Stir it up...

Miep

________________________________________________________________

tangomama, 31 december 2004

De grote avond!
Man o man o man, wat een gedoe is het! Iedereen heeft zich uit de naad gewerkt. Vooral ook veel hulde aan de mannen deze keer.
Het lukte niet meer om het podium opnieuw op te bouwen, maar het strand met het zwarte zand van Jamaica behoeft geen decor.
Er zijn nieuwe instrumenten ingevlogen. Er zijn zelfs enkele extra ukelele's bij. De geluidsinstallatie werkt perfect en er is niets meer te ontdekken van het slagveld van gisteravond.
Ik heb als een scheet nog enkele bloemetjesjurken genaaid, want van de oude was niet veel meer over en Karin bleef er ook maar om vragen. Ja, haar schoenen zijn geheel versleten door dat geklim in die palen, maar zonder is ze eigenlijk veel aantrekkelijker.
Ons cuartito heeft trouwens een nieuw lid: 'cabrita'. Ze is niet van ons weg te slaan.

Maar nu moet ik rennen, want het begint zo.

tangomama

________________________________________________________________

Mirel, 1 januari 2005

Ja, ik sluit me helemaal bij Ana aan! Alles ging goed deze laatste avond, geen ruzie, geen matpartij, geen sabotage van Jaap met onze microfoontjes en andersoortige apparatuur, echt, alle mannen hebben zich ingezet om deze bonte Annus Horribilis Avond zonder kleerscheuren door te komen. Een uniek staaltje organisatiekunde van overtreffende trap!

Jan Dirk had zich overdag nog uitgesloofd om hete Jamaicaanse oliebollen in zijn kookpot te maken, zodat we gelukkig om 24.00 in een sappige wietoliebol konden bijten. Hij had tevens rumchampagne weten te fabriceren in zijn stokerijtje, wat wel een beetje sterk was, de vlammen sloegen nota bene uit onze mond en zette onze naasten in vlam!
Om klokslag 24.00 uur ging iedereen helemaal los, men begon elkaar in het wilde weg te zoenen, Udo vergreep zich eerst aan Karin, toen aan Carolien, toen aan mij en toen hij op Ana afstevende leek het nieuwe jaar alsnog met een matpartij te beginnen, maar Ernesto wist Ana te bedaren met zijn uitmuntende, onvolprezen klapzoen, zodat met spoed vlugzout gehaald moest worden. Gelukkig heeft Ana een sterk gestel. Nadat ik alle mannen gezoend had, was ik nog niet uitgezoend en heb ik de bar, de restanten van het podium en Karin's paal 'Gelukkig Nieuwjaar!' gezoend, maar aan Jan Dirk's kookpot verbrandde ik op pijnlijke wijze mijn lippen.
Udo heeft aan de vrouwen sterretjes uitgedeeld en aan de mannen echt vuurwerk, maar dat pikte Carolien niet, dus zij pikte het vuurwerk van Anton die nu zonder zat en luidkeels begon te vloeken. Dorus kreeg zijn vuurpijlen niet aan, zodat ook hij vloekend het nieuwe jaar inging.
Heren, heren, riep ik, hebben jullie dan geen goede voornemens voor het nieuwe jaar?! Welnu, daar hadden ze nog niet aan gedacht!
Ernesto daarentegen wel, Ernesto wil naar Jamaica emigreren!
Ik hoor nu ook geluiden van de overige sombra's dat zij deze voornemens hebben, dus stoppen met roken zit er dit jaar niet in.

Ja, ook Ana heeft zichzelf overtroffen, zonder haar creatieve uitspattingen zouden we een slecht figuur op het podium geslagen hebben!
En Cabrita, is dat niet het geitje dat bij Udo weggelopen is? Nou, ik vind het goed hoor, dat ze ons team versterkt. Moet ze niet een jurkje aan?

Overigens, heden is eindelijk Roberto Tambien op Jamaica gearriveerd, hij was wat opgehouden door een aanrijding-met-tram, treinvertraging, vliegtuigkaping, taxi-beroving, verkeerd adres, maar ik zeg maar zo, beter te laat dan nooit. Roberto is helemaal klaar voor de afterparty, maar iedereen lijkt nu toch een beetje uitgeteld. Bovendien, het geld is op, het eten is op, de drank is op, de orkesten zijn al naar huis, kortom: de koek is op.
Volgend jaar weer een kans, voor het komende jaar wens ik iedereen een gelukkig jaar!

Miep

________________________________________________________________

Ernesto, 1 januari 2005

10 goede voornemens:

1 Nooit meer naar TangoMagia
2 Nooit meer naar TangoMagia
3 Nooit meer naar TangoMagia
4 Nooit meer naar TangoMagia
5 Nooit meer naar TangoMagia
6 Nooit meer naar TangoMagia
7 Nooit meer naar TangoMagia
8 Nooit meer naar TangoMagia
9 Nooit meer naar TangoMagia

=============================
10 EMIGREREN NAAR JAMAICA !!!
=============================

Gelukkig Nieuwjaar gewenst aan alle Sombreros

Ernst