Fratsenfrans


Frans danst al jaren de tango. De Argentijnse welteverstaan. Hij kan er wat van en heeft zwartwitte tangoschoenen met een punt. Hij kent alle passen: de giros, de ganchos, cunitas, sacadas, en nog veel meer.
Frans is dus erg in trek. Hij offert zich op en is niet kieskeurig. Hij danst zelfs met beginnende vrouwen, zo aardig is Frans.
Je begrijpt dat zoiets voor zo’n meid een overweldigende ervaring is.
In plaats van voort te struikelen met haar beginnende partner merkt ze ineens dat ze in de armen van Frans de sterren van de hemel tangoot.

Frans houdt haar stevig vast, met zijn arm om haar rug reikend tot in haar rechter oksel.
Hij plet haar boezem stijf tegen zijn borst aan, zijn wang tegen de hare. Er is geen ontkomen meer aan. Als vanzelf doet ze wat hij wil: de giros, ganchos, cunitas, sacadas, en nog veel meer. Vervaarlijk met messcherpe beenbewegingen in het rond maaiend schept hij vanzelf ruimte. Zo goed danst Frans.
En daarna doen ze het horizontaal. Dan nemen ze alle figuren nog weer eens door. Practica noemt hij dat.

De beginnende partner kent alleen nog maar de basico, dus die vindt dat natuurlijk niet fijn. Met lede ogen ziet die het hele gedoe aan en wenst Frans naar de verdommenis.
Maar Frans is niet bezitterig. De volgende keer staat hij haar weer grootmoedig aan hem af, want er staat alweer een nieuwe klaar: in de houdgreep en zodra de muziek begint direkt het beste beentje voor. En daarna practica.

De beginnende partner mag weer zelf met haar dansen. Maar jemig, wat saai, steeds maar die basico. En hij durft haar nog niet zo goed vast te pakken, want dat is eng, dus hij houdt haar in zijn armen alsof ie een stofdoek uitslaat. Zij wil als met Frans, dus zij drukt haar boezem tegen zijn borst, maar hij deinst verschrikt achteruit. Hij spant zijn armspieren om dat wulpse lijf op gepaste afstand te houden en doet zijn basico. Haar gaat dat vervelen, dus af en toe gooit ze er een giro, gancho, cunita, sacada, en nog veel meer tegenaan, terwijl ze om zich heenkijkt met wie Frans nou weer danst.

De beginnende partner wordt afgedankt en de beginnende dame gaat op zoek naar een ervaren man. Ze vraagt hem ten dans, want dat mag je hier als vrouw.
Als de muziek begint zet zij direkt haar beste beentje voor om hem te laten zien wat ze allemaal al kan: giros, ganchos, cunitas, sacadas, en nog veel meer.
Maar, oh gruwel. Hij blijft staan en wacht en doet niks en sist tenslotte in haar oor:
“Wie is hier de baas? Heb je wel eens van muziek gehoord? En van tango?”
Stijf van schrik verroert ze geen vin meer.
Als hij haar uiteindelijk in beweging zet doet hij alleen maar de basico en wat lopen.
Na één dans knikt hij even en laat haar op de vloer achter.
Voor de Fransen.